Overspannenheid: Begrijpen, genezen, transformeren

Voel jij je weleens gestrest, omdat je het gevoel hebt altijd te moeten presteren? Dan ben je niet de enige. Tegenwoordig leven we in een prestatiemaatschappij waarin alles beter, sneller en efficiënter moet. De druk om altijd maar succesvol te zijn, gaat ten koste van onze mentale gezondheid. Als je constant alle ballen in de lucht wil houden, dan is de kans groot dat je op een gegeven moment
overspannen raakt.

Hoe kun je overspannen raken?

Af en toe een beetje spanning is niet erg en kan zelfs nuttig zijn. Stress zorgt ervoor dat je goed oplet en snel kunt reageren. Meestal verdwijnt de spanning na het stressvolle moment en word je daarna weer rustig. Maar dit is niet altijd het geval. Soms ervaar je in een bepaalde situatie extra veel spanning of word je langdurig aan stress blootgesteld. Hierdoor krijgen je lichaam en geest niet de ruimte om te herstellen en ligt overspannenheid op de loer.

Te veel van jezelf vragen

Overspanning is het gevolg van overbelasting: je hebt jezelf overvraagd, waardoor je lichaam als het ware op de rem trapt. Waarom en wanneer je precies overspannen raakt, verschilt van mens tot mens. Wel zijn er een aantal ‘ingrediënten’ die vaak de oorzaak zijn van overspanning. Chronische stress is bijvoorbeeld een belangrijke voorspeller van overspannenheid. Aan de andere kant kan er ook één ingrijpende gebeurtenis plaatsvinden in je leven die je meer spanning bezorgt dan je aankan. Dit kan iets negatiefs zijn, zoals een ontslag of overlijden, maar ook iets feestelijks zoals een huwelijk. Daarnaast kunnen een ongezonde levensstijl en bepaalde karaktereigenschappen ervoor zorgen dat je meer stress ervaart en dus ook sneller overspannen raakt.

Symptomen van overspannen zijn

Overspannenheid ontstaat dus wanneer je voor een langere periode meer stress ervaart dan je kunt verwerken. Je krijgt hierdoor te maken met verschillende psychische en lichamelijke klachten, die voor iedereen weer anders zijn. Een aantal overspanningssymptomen zijn: een gejaagd gevoel, vermoeidheid, slecht slapen, prikkelbaar zijn, emotionele instabiliteit, piekeren, geheugen- en concentratieproblemen, hartkloppingen, hoofdpijn en buikpijn.

Kenmerken overspannenheid

Nog een typisch kenmerk van overspannen zijn, is het gevoel van machteloosheid. Mensen die overspannen zijn, hebben vaak het gevoel dat ze geen overzicht meer hebben en hun grip op de situatie zijn kwijtgeraakt. Daarnaast heb je bij overspanning vaak moeite met de dagelijkse bezigheden. Studeren, werken, het huishouden, maar ook het onderhouden van sociale contacten: het lukt allemaal niet meer.

5 tips tegen overspannenheid

Ben je overspannen, dan wil je hier natuurlijk vanaf. Daarom tot slot nog een paar tips die je helpen om zen te worden.

Tip 1: Zet jezelf op nummer 1
Het is essentieel om goed voor jezelf te zorgen wanneer je overspannen bent. Luister naar je mentale en fysieke behoeften en geef hieraan gehoor. Neem de tijd om te identificeren welke activiteiten en verplichtingen veel energie van je vragen en probeer deze zoveel mogelijk te beperken. In plaats daarvan richt je je op activiteiten die je energie geven en bijdragen aan je welzijn.

Tip 2: Praat over je klachten
Een van de belangrijkste stappen bij het omgaan met overspanning is het delen van je spanningsklachten met anderen. Het kan enorm opluchten om je gevoelens en zorgen te uiten bij mensen die je vertrouwt, zoals je partner, familie, vrienden en collega's. Door open te zijn over wat je doormaakt, kunnen zij hier rekening mee houden en je ondersteunen bij het bewaken van je grenzen.

Tip 3: Mediteer
Mediteren is een effectieve manier om je hoofd leeg te maken en innerlijke rust te vinden. Het biedt je de mogelijkheid om even uit de dagelijkse hectiek te stappen en een moment van stilte en reflectie te ervaren. Door regelmatig te mediteren, kun je je geest kalmeren en je stressniveaus verlagen. Dit kan op zijn beurt helpen bij het verminderen van overspanning. Neem dagelijks enkele minuten de tijd om te mediteren. Dit kan inhouden dat je je focust op je ademhaling, gebruik maakt van geleide meditatie-apps of -video's, of mindfulnessoefeningen uitvoert. Ontdek welke vorm van meditatie het beste bij jou past en maak het een gewoonte.

Tip 4: Beweeg en eet gezond
Een gezonde levensstijl speelt een grote rol bij het verminderen van overspanning. Regelmatige lichaamsbeweging en gezonde voeding hebben een positieve invloed op zowel je mentale als fysieke welzijn. Beweging helpt bij het verminderen van stress en spanning, omdat het endorfines vrijgeeft, ook wel bekend als de "gelukshormonen". Kies een vorm van lichaamsbeweging die je leuk vindt en die past bij je mogelijkheden, zoals wandelen, fietsen, dansen of yoga. Integreer dit in je dagelijkse routine om je stressniveaus te verlagen en je energie te verhogen.

Tip 5: Accepteer
Acceptatie is een belangrijk aspect bij het omgaan met overspanning. Het kan moeilijk zijn om toe te geven dat je grenzen bijna bereikt zijn en dat je rust en herstel nodig hebt. Toch is het essentieel om te accepteren waar je op dit moment staat en actief stappen te ondernemen om jezelf te ondersteunen. Wees niet te hard voor jezelf en sta toe dat je rust neemt en je energie herstelt. Dit betekent mogelijk dat je jezelf wat vaker toestaat om "nee" te zeggen tegen verplichtingen en jezelf op de eerste plaats te zetten. Door acceptatie kun je jezelf de ruimte geven om te herstellen en op een gezonde manier vooruitgang te boeken.

Met deze vijf tips om met overspannenheid om te gaan, kun je de controle terugwinnen en je welzijn herstellen. Door prioriteiten te stellen, zelfzorg te beoefenen, grenzen te stellen, steun te zoeken en time-management toe te passen, kun je stap voor stap een gezonder en evenwichtiger leven opbouwen.

Pas deze waardevolle tips toe en neem de eerste stap naar een leven waarin je niet alleen succesvol bent, maar ook gelukkig, gezond en vervuld. Je verdient het om te floreren en een leven in evenwicht te leiden.

Begin vandaag nog!

Previous
Previous

5 tips om minder onzeker te zijn en je zelfvertrouwen te vergroten

Next
Next

Ontdek of jij hoogsensitief bent