Ontdek of jij hoogsensitief bent

Hoogsensitiviteit:
Dit begrip zie én hoor je steeds vaker voorbijkomen. Je hoort er misschien wel een vriendin over die om de haverklap huilt. Of die collega die na een heftige discussie ineens stilletjes op de achtergrond verdwijnt. Wat is hoogsensitiviteit nu eigenlijk en misschien voor jou een nog belangrijkere vraag: ben ik misschien hoogsensitief? In deze blog lees je alles wat je moet weten over hoogsensitief zijn

Wat is hoogsensitief zijn eigenlijk?

Laten we beginnen met het begrip hoogsensitief. Hoogsensitiviteit is geen stoornis of ziekte. Het is een persoonlijkheidskenmerk. Als je hoogsensitief bent, neem je indrukken en prikkels intenser waar dan mensen die niet hoogsensitief zijn. Je bent er net even iets gevoeliger voor. Als je te veel prikkels binnenkrijgt, dan krijg je de behoefte om je terug te trekken en even tot jezelf te komen.

Voordelen van hoogsensitiviteit

Betekent dat dat hoogsensitief zijn alleen maar negatieve kanten heeft? Zeker niet. Hoogsensitief zijn is iets moois. Hoogsensitieve mensen pikken namelijk sneller dingen op én verwerken informatie en prikkels op een dieper niveau. Daarmee hebben HSP’ers hoogsensitieve mensen) oog voor detai en ervaren ze ook de mooie dingen in het leven intenser. Praat je als hoogsensitief persoon met bijvoorbeeld een vriendin die door een break-up
gaat? Vaak voelt je vriendin zich op je gemak bij jou. Je begrijpt haar beter en hoort tussen neus en lippen details die anderen niet opmerken. Empathie en inlevingsvermogen zijn begrippen die vaak aan HSP’ers worden gekoppeld.

Hoe weet ik of ik hoogsensitief ben?

Op internet zijn er veel testen beschikbaar om te ontdekken of jij hoogsensitief bent. Let op: niet alle testen zijn even betrouwbaar. Het beste is om in gesprek te gaan met een therapeut die gespecialiseerd is in HSP. Vind je dat te confronterend of weet je het nog niet helemaal zeker?

Kijk dan of je je hierin herkent:
● Je voelt je vaak anders dan anderen. Je merkt dat jouw belevingswereld en manier van communiceren vaak anders zijn dan die van mensen om je heen. Tijdens gesprekken ga je al snel de diepte in en heb je behoefte aan meer diepgaande uitwisselingen, maar je merkt dat anderen je niet altijd kunnen volgen. Het kan soms frustrerend zijn wanneer je het gevoel hebt dat je niet begrepen wordt.

● Op een feestje of in sociale situaties waar je omringd wordt door mensen, merk je dat de drukte je soms overvalt. Je raakt snel overprikkeld door de vele indrukken, geluiden en energieën om je heen. Het liefst zou je je soms willen terugtrekken in een rustige omgeving waar je weer kunt opladen.

● In je basisschoolrapport stond mogelijk dat je verlegen en gevoelig bent, of zo werd je vroeger vaak genoemd. Je merkte dat je emoties intenser kon ervaren dan je klasgenoten en dat je vaak meer tijd nodig had om je aan nieuwe situaties aan te passen. Wellicht werd je als kind al als gevoelig bestempeld, maar pas later begon je te begrijpen dat dit verband hield met je hoogsensitieve aard.

● Wanneer er grote veranderingen in je leven plaatsvinden, zoals plotselinge verhuizingen die door je ouders zijn besloten, merk je dat dit je helemaal van slag kan brengen. Hoogsensitieve personen zijn vaak sterk verbonden met hun omgeving en hebben tijd nodig om zich aan te passen aan nieuwe situaties. Dergelijke ingrijpende veranderingen kunnen een emotionele tol eisen en het kost tijd om hier weer overheen te komen.

Het is belangrijk op te merken dat als je je in al deze situaties herkent, dit niet automatisch betekent dat je hoogsensitief bent. Alleen een professionele therapeut of specialist kan een officiële diagnose stellen en je een indicatie geven of hoogsensitiviteit mogelijk van toepassing is op jouw situatie. Het kan echter waardevol zijn om jezelf beter te leren kennen en te ontdekken of hoogsensitiviteit een aspect van jouw persoonlijkheid is waar je meer over wilt leren.

Wat kan ik wel en niet doen als ik hoogsensitief ben?

Het beste wat je kunt doen als je hoogsensitief bent, is goed luisteren naar je lichaam. Heb je het druk gehad? Voel aan of het te veel voor je is geweest. Je lichaam geeft je seintjes door middel van hoofdpijn, buikpijn, een waas in je hoofd of andere signalen. Je kunt je snel overprikkeld voelen. Zorg voor voldoende ontspanning en rust in je hoofd. Hoe je dit doet, is voor iedereen anders. Heb je ontdekt dat je hoogsensitief bent? Het belangrijkste is dat je leert om je grenzen aan te geven. Je hoeft niet tegen iedereen ‘ja’ te zeggen, hoe lief je de ander ook vindt. Je mag juist vaker ‘ja’ tegen jezelf gaan zeggen, ook als dat betekent dat je daarmee ‘nee’ zegt tegen een ander.

Omarm je sensitiviteit en gebruik het als een kracht om diepere verbindingen te leggen, zowel met jezelf als met anderen. Laat je sensitieve ziel de wereld verlichten en inspireer anderen om hetzelfde te doen.

Bedankt voor het lezen! Ik wens je veel succes en vervulling op je reis naar een bloeiend hoogsensitief leven. Vergeet ons niet te volgen op Instagram voor meer tips en inspirerende content.

Previous
Previous

Overspannenheid: Begrijpen, genezen, transformeren